אני מצטער. יכול להיות שהנושא הזה כבר משעמם חלק מהקוראים, אבל לי הוא נראה חשוב בצורה בלתי רגילה, ולכן אני ממשיך להתעסק בו, למרות הסכנה להצטייר כטרחן.

שוב עונת דוחו"ת, ושוב חברות מפרסמות דוחו"ת עם שלל נתונים, מינוחים חשבונאיים כאלה ואחרים, ומידע כספי שעל פיו מנתחים ומשקיעים אמורים לספק המלצות והחלטות השקעה.

הבעיה היא שחלק גדל והולך של הדוחו"ת הכספיים, של חלק מהחברות, לשמחתנו לא כולן, נראים כאילו נכתבו בג'יבריש. למה הכוונה בג'יבריש? החשבונאות המסורתית נחשבת "לשפת העסקים", עולם מונחים ברור ואחיד, ששימוש בו מאפשר לנו להשוות בצורה טובה בין חברה לחברה, ובין ביצועי עבר לביצועים שוטפים באותה חברה. כמו שבשפה מדוברת, כשאומרים חתול לכולם ברור מה זה חתול, וכשאומרים כלב לכולם ברור מה זה כלב, כך גם אמורה החשבונאות לדבר בשפה אחידה ככל הניתן. כשאומרים רווח, או תזרים מזומן מפעולות,  צריכה להיות לכך משמעות אחידה בין חברות שונות ובין תקופות שונות.

אלא שבמציאות, קשיחות כזו של מושגים מקשה על חברות והנהלות, ולכן פותחה שפה אלטרנטיבית, שפת הנון גאאפ, כלומר רווחים שאינם ערוכים על פי הכללים הקשוחים של החשבונאות. הרבה יותר נוח להשתמש במושגים סובייקטיבים, הניתנים לפירושים שונים, מאשר לקשור את עצמך בסד נוקשה של הגדרות.

תארו לכם שניים שהיו רואים חתול ברחוב. האחד אומר  – הנה חתול.  ואז חברו אומר לו:  מה פתאום חתול, זה כלב!

איך כלב, הרי רואים שזה חתול? תהה הראשון.

ואז חברו, שהוא מנהל או איש כספים בחברה שמדווחת על בסיס נון גאאפ עונה לו בצורה נחרצת –

בעיניך, בעברית התקנית, זה נקרא אולי חתול, אבל על סמך עברית נון גאאפ, זה כלב!

זו כמובן דוגמא הומוריסטית, שנועדה להדגים נקודה חשובה. ברגע שמתחילים לדבר בשפה שאין בה הגדרות ברורות, בלבול מוחלט הוא רק עניין של זמן.

הבלבול הזה, שחברות עושות בו יותר ויותר שימוש, אינו מקרי. הוא מכוון, ומטרתו אחת. להראות תמונה  יפה יותר ממה שעולם המושגים החשבונאי מאפשר, ובתמונה  יפה יותר מהמציאות. זה מביא להטעיה ברורה של המדיה הפיננסית שמסקרת את החברות, וגם של המשקיעים שמקבלים החלטות השקעה על סמך הדוחות המיופים הללו.

אני לא אתעכב יותר מדי על פרטי הדוחו"ת של מיילן, כי דוגמאות כאלו ניתן למצוא למכביר. אבל הנה תקציר. על בסיס השפה החשבונאית המקובלת, אותו גאאפ, מיילן הרוויחה ברבעון 13.9 מ' דולר. שלושה סנט למניה. סכום קטן מאד לכל הדעות. זניח.

אלא ששימוש במונחי נון גאאפ מאפשר גמישות גדולה בהרבה. וככה, הרווח הפך להיות משמעותי הרבה יותר, 386 מ' דולר, כ 76 סנט למניה. וזה כבר כמובן סכום מהותי, שנראה הרבה יותר טוב.

כמו תמיד, מבלי להיכנס לפרטי פרטים, להפרש העצום הזה יש מקורות מגוונים. בין הסעיפים שנוטרלו ניתן למנות – הפחתות בגין רכישת מו"פ, עלויות שקשורות לרכישות, עלויות רה ארגון שונות ומשונות, חלק מהוצאות המימון, הפסדי חברות מוחזקות, חלק מהוצאות המו"פ ועוד ועוד.

האמת היא שכבר התרגלנו  לצורת הדיווח הזו, במיוחד בחברות טכנולוגיה ופארמה, ובעיקר בארה"ב ובחברות הדואליות בארץ. אלא שאסור להתרגל לכך. שנים רבות אני מנתח ומשקיע בחברות, ומדי שנה אני מזהה הרעה עקבית באיכות הדיווח של חברות. מי יודע להגיד כמה מיילן הרוויחה ברבעון? אני לא מצליח להבין מתוך הג'יבריש שנקרא ההודעה לעיתונות שלה, כמה רווח אמיתי  היא באמת ייצרה.

דבר אחד ברור לי. גם אם הוא  גבוה משלושה סנט למניה,  הוא בוודאי נמוך מ 76 סנט למניה.

אבל מיילן הלכה גם צעד נוסף קדימה. מכיוון שדוחות רווח והפסד הפכו לזירה של מונחים מעורפלים, בהם חברות עושות שימוש ציני לפי האינטרס שלהן, יש תמיד את דו"ח תזרים המזומן, שמאפשר לנו לנהוג כמצוותה של שרת התרבות שלנו ולהגיד Cut The Bullshit. אני מתעלם מסיפורי המעשיות שמספרים לי בדוחות רווח והפסד שעברו קוסמטיקת נון גאאפ מסיבית, ובוחן מה קורה בחשבון הבנק של החברה. כמה מזומן היא מייצרת מהפעילות, וכמה מתוכו היא מחזירה מחדש להשקעות. ההפרש ביניהם נותן לי תמונה טובה יותר על יצירת הערך הפנימית של החברה מאשר נתוני הרווח הנקי נון גאאפ, הצבועים בוורוד עז.

אלא מה – מיילן הכניסה את הערפול הנון גאאפי גם לדו"ח תזרים מזומן, ויצרה מונח חדש. תזרים מזומן מפעולות שאינו ערוך על בסיס הכללים המקובלים!

על פי הכללים המקובלים, מיילן ייצרה ברבעון תזרים מזומן מפעולות של 80.5 מ' דולר, והשקיעה 51.8 בציוד. התזרים החופשי, שהוא הפער ביניהם, עומד של פחות משלושים מ' דולר. לא משהו להתגאות בו, כשאתה נסחר בשווי של מעל 20 מיליארד דולר.

מה עושים? אין בעיה. ממציאים מונח שנקרא תזרים מזומן מפעולות נון גאאפ. מוסיפים 61.5 מ' דולר שהוצאת על בדיקת השקעות, ומנטרלים הוצאות מו"פ של 60 מ' דולר ששילמת לצדדים אחרים במסגרת התחיבות לשיתוף פעולה, והופ! התזרים "המתואם" מפעולות עלה ל 202 מ' דולר. התזרים החופשי, בניכוי ההשקעות מגיע ל 150 מ' דולר, וזה כבר נראה יותר יפה מ 29 מ' דולר, אם כי זה עדיין חצי ממה שהיה ברבעון המקביל.

כאן כבר מחזיקים במקל בשתי קצותיו. בדוח רווח והפסד, מנטרלים הוצאות שונות, כי הן לא במזומן, ומציגים רווח גבוה. מדו"ח תזרים מזומן, מנטרלים הוצאת מזומן כי היא כביכול לא חלק מהעסקים השוטף, כשהדגש הוא על המילה כביכול. השקעה במו"פ בחברת פארמה זה לא חלק ממהלך העסקים השוטף?

בקיצור, משקיע רציני, שמעוניין לנסות להבין מהדו"ח של מיילן איזה ערך פנימי היא מייצרת, יתקשה מאד לעשות זאת. מה לעשות, כשמדברים בבליל של מונחים חסרי משמעות, וממציאים שפה חדשה, קשה מאד להבדיל מהו חתול, ומהו כלב.

זה מצב מאד נוח להנהלות של חברות, שיכולות, ומנצלות את זה לרעה. כל שנותר להגיד הוא "משקיעים, היזהרו לכם משפת הג'יבריש הזו!"